ponedjeljak, 2. svibnja 2011.

UŽIVO: Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist


Iz vlasti SAD-a je potvrđeno da su Osamu bin Ladena ubile američke vojne snage na imanju pokraj pakistanskog grada Islamabada. Dramatičnu noćnu akciju proveli su operativaci CIA-e i američkih specijalnih snaga uz pakistansku logističku pomoć.

Kako javlja CNN vlasti SAD-a imaju tijelo najtraženijeg svjetskog bjegunca. Po obavještajnim izvorima, u akciji je ubijen i jedan od Bin Ladenovih sinova i dvojica kurira Al-Kaide.

Vođa al Kaide ubijen je u velikoj kući u blizini škole za obuku pakistanske vojske u Abotabadu, na sjeveroistoku Pakistana. 'Nedugo iza ponoći, veliki broj komandosa okružio je palaču. Tri helikoptera su letjela iznad nje. Netko iz palače je uzvratio vatru', rekao je jedan od stanovnika Abotabada za Reuters.

Na mjestu događaja bili su i pripadnici pakistanske obavještajne agencije koji su rekli kako je bin Laden pružao otpor te da je upucan u glavu.

>> Amerikanci na ulicama slave smrt Osame bin Ladena

>> FOTO: Fotografija ubijenog Osame bin Ladena

U akciji je ubijena i jedna žena koju su bin Ladenovi ljudi upotrijebili za ljudski štit, piše CNN. Među američkom ekipom, koja je tamo provela 40 minuta, nitko nije ozlijeđen. Tijekom akcije se zbog mehaničkog kvara srušio pakistanski helikopter, pri čemu je poginuo pilot, a helikopter je uništen iz sigurnosnih razloga.

Vijest je objavio sam predsjednik Obama u kratkom kasnonoćnom obraćanju naciji iz Bijele kuće. Cijelu operaciju koja je trajala manje od 40 minuta su iz sjedišta CIA-e u Langleyu u Virginiji su promatrali i CIA-ni dužnosnici na čelu s direktorom Leonom Panettom.

'Kad su doznali da je operacija prošla uspješno, CIA-ni čelnici u konferencijskoj sobi su pokrenuli spontani pljesak', kazao je neimenovani izvor za Reuters.


SAD je sa saveznicima tragao za bin Ladenom od kraja 2001., otkako je nestao u planinama istočnog Afganistana. Tada su se mnogi Amerikanci prestali nadati da će Bin Laden ikada biti pronađen.

Otkriće da se Bin Laden skrivao u Pakistanu, živeći u relativnom luksuzu svega 50 kilometara sjeverno od Islamabada sigurno će postaviti mnoga pitanja, ocjenjuje Reuters i naštetiti pakistanskom ugledu.

Taj kompleks izgrađen je prije pet godina, ali američki obavještajci zasad ne znaju koliko je najtraženiji čovjek na svijetu tamo boravio, a bio je ograđen visokim zidom i bodljikavom žicom. Prve informacije o mogućoj nazočnosti Osame bin Ladena u toj palači datiraju iz rujna 2010. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar