srijeda, 20. srpnja 2011.

Uhićen Goran Hadžić!

Video-----> http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/uhicen-goran-hadzic/

Uhićen je jedini preostali haški bjegunac s područja bivše Jugoslavije, potvrdile su srbijanske vlasti koje su Hadžića uhvatile na području Fruške gore gdje se navodno skrivao od 2006. godine.Goran Hadžić je uhićen u srijedu ujutro u blizini mjesta Krušedol na području Fruške gore kod Novog Sada u čijoj blizini se nalazi i istoimeni manastir, te vojni objekt srpske vojske dok je išao na sastanak sa svojim kontaktom. Nakon uhićenja prebačen je u pritvor Specijalnog suda u Beogradu.

Još u ponedjeljak su se proširile glasine da je Hadžić uhićen u u tom mjestu, no srbijanske vlasti tada su demantirale te navode, te su naglasili kako aktivno rade na njegovom uhićenju.

Bivši politički prvak krajiških Srba optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Obraćanje javnosti predsjednika Borisa Tadića očekuje se u 11 sati iz Predsjedništva Srbije.

Radio-televizija Srbije objavila je prilog o zločinima za koje se tereti Goran Hadžić koji možete pogledati u priloženom videozapisu.

Sud u Haagu Hadžića tereti za udruženi zločinački pothvat u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993.

Po optužnici ICTY-ja protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, objavljenoj sredinom srpnja 2004., Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima na okupiranom području Hrvatske od sredine 1991. do kraja 1993.

Cilj udruženog zločina bio je prisilno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine hrvatskog teritorija te ubojstvo Hrvata i drugog nesrpskog stanovništa u Vukovaru, Erdutu, Lovasu, Dalju i selu Klisa gdje su se nalazili u logorima.

Hadžića se u 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991.

Posljednji haški bjegunac je bio u bijegu sedam godina, još od srpnja 2004. kada je protiv njega podignuta optužnica. Srbija je u listopadu 2007. godine raspisala nagradu od milijun eura za informaciju koja će dovesti do lociranja i njegova uhićenja.

Nema komentara:

Objavi komentar